Учебници на турски език отпечатани в България за пръв път след 20 г.

Учебници на турски език отпечатани в България за пръв път след 20 г.
Учебници на турски език отпечатани в България за пръв път след 20 г. / Sofia Photo Agency, архив

Учебници на турски език са отпечатани в България за първи път от 20 години насам. Те са предназначени за училище в сливенския регион и в представянето им участва посланикът на Турция в България Исмаил Арамаз, пише турският вестник „Заман", цитиран от БГНЕС.

Двата новоотпечатани учебника са предназначени за четвъртокласници и 1500 екземпляра вече са изпратени в училища в Шумен и Кърджали, а още 1000 - в Бургас.

„Първите екземпляри бяха изпратени в сливенското село Ябланово. Учениците там са 250, от които 230 изучават турски език. Паралелката за изучаване на турски съществува още от 90-те години", отбеляза Емине Халил, асистент в катедрата по турски език в Шуменския университет.

По думите й учебниците са били готови още миналата година, но българските власти едва сега са одобрили отпечатването им.

Учебници на турски език са били отпечатани в България за последен път през 1993 г. Те обаче вече не се използват в училищата.

През 1992 г. 114 000 ученици са учели турски език. През 2011 г. броят им вече е паднал драстично - до 7 000 души.

Всяка година родителите трябва да представят молба децата им да изучават турски, който е избираем предмет, отбелязва в заключение вестник „Заман".