Учебната година ще започне навреме
Учебната година ще започне навреме / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Учебната година ще започне навреме
74296
Учебната година ще започне навреме
  • Учебната година ще започне навреме

Новата учебна година ще започне навреме, включително и в наводнените райони на страната. Това гарантира служебният министър на образованието Румяна Коларова при представянето на екипа си. По думите на Коларова обаче, има забавяне с обществените поръчки на процедурите, с които се стартират ремонтите в училищата.

На трима заместник-министри на образованието ще разчита Румяна Коларова. Това са шефът на Столичния инспекторат по образованието Ваня Кастрева, която ще отговаря за средно образование, Валери Младенов ще отговаря за висшето образование, а Николай Денков за европейските програми и средства.

Около 19 милиона лева трябва да бъдат съкратени от бюджета на Министерството на образованието заради актуализацията на бюджета на НЗОК, посочи още министър Коларова.

Тя подчерта, че в следващите седмици ще се запознае с наследството си от предишния екип във ведомството: „Тъй като тръгнаха справките, които искам, впечатляващо е, че в това министерство през последните два месеца са направени 108 назначения и преназначения. Има хора, които са преназначавани от три до пет пъти, за да може да им бъде гарантирана стабилна позиция".

Сред приоритетите на екипа си Коларова посочи училищното образование: „Тук акцентът пада върху онова, което е прието като законодателна основа и върху което министерството все още не е могло да работи. Става дума за Закона за изменение и допълнение на закона за професионалното образование и обучение. Също така в рамките на училищното образование имаме амбицията да стартираме училищни програми за предучилищно обучение. В никакъв скучай не бива да подценяваме работата по стратегията за висшето образование".

По думите на заместник-министър Ваня Кастрева проектът за един учебник по предмет, предложен от екипа на бившия образователен министър Анелия Клиасарова е спрян заради обществено недоволство.