Уча се от лидера на НДСВ, призна Станишев
Уча се от лидера на НДСВ, призна Станишев / снимка: БГНЕС

„Последните осем години са години на съзидание, благодаря на вашия лидер за неговия принос", каза премиерът на Република България Сергей Станишев по време на Четвъртия конгрес на НДСВ, който се провежда в Габрово.

„Симеон Втори е истински европейски политик и държавник, а уважението към него в Европа е по-голямо, отколкото в България. Аз съм се учил и се уча на много неща от него", призна Станишев, като допълни: „уча се на мъдрост, такт, коалиционна култура и държавническо отношение".

В словото си премиерът изрази увереността си, че България се нуждае от НДСВ и в следващия мандат. Във връзка с прогнозите за разпадането на тройната коалиция Станишев изрази удовлетворение, че това не се е случило. „Аз вярвам, че това няма да се случи, защото България се нуждае от стабилни и верни управленчески решения", каза той.

Според премиера световната икономическа криза няма как да не се отрази и на България, но нашата финансова система е стабилна, а икономиката ни е отбелязала 7 процента ръст. Сривовете на световния пазар обаче са рискове, които трябва да преодолеем заедно, подчерта Станишев.

Според него днешният форум трябва да даде на НДСВ вътрешна енергия, която да спомогне постигнатото за осем години да бъде надградено. Речта си премиерът завърши с думите „Желая много мъдрост, кураж, увереност и, съвсем искрено, успех на следващите парламентарни избори, защото вярвам, че НДСВ може”.

След премиера думата за приветствено слово взе заместник-председателят на ДПС Юнал Лютфи. В изказването си той отбеляза, че правителството на тройната коалиция е най-успешното за последните две десетилетия, като огромната заслуга за това е на НДСВ.