Убийство във Варна-наказателна акция на наркобосове
Убийство във Варна-наказателна акция на наркобосове / netinfo

25-годишният варненец Стоян Янев е бил убит на 28 декември вечерта пред заведение в морския град. Това е станало при наказателна акция заради преразпределение на територия за наркоразпространение в морския град, научи Дарик радио.

Източници, запознати със случая, твърдят, че убитият е продавал наркотици за известна варненска група, занимаваща се с разпространение на наркотици, позната с името "Монопола".

Според непотвърдена информация, влезлите в заведението мъже са били наказателна бригада към една от големите наркогрупи във Варна. Тази група е известна с името „Монопола” и държи търговията и разпространението на наркотици в кварталите в морския град.

Източници на Дарик твърдят, че е възможно убитият е продавал дрога за „Монопола” и да е дължал не малко количество пари на наркопласьорите. Целта на групата е била само да пребие Янев, но при ударите с нож е засегната артерия на крака му и той е починал от кръвозагуба.

Подобни наказателни акции са факт в по големите организации у нас, занимаващи се с продажба на наркотици. Преди време имената на хора от тази групировка бяха замесени в жесток побой над собственика на заведение, намиращо се в морската градина във Варна.

Стоян Янев има 8-годишна присъда “лишаване от свобода” при първоначален строг режим за наркопрестъпление. Делото е висящо, разглежда се от последната инстанция – Върховен касационен съд, затова присъдите, дадени на 24 октомври миналата година, не са влезли в сила, съобщи за Дарик говорителят на Варненския окръжен съд Елена Бангиева.

През юни 2004 година Янев и неговата приятелка – 21-годишната руска гражданка Марина Колганова, са хванати с 28 грама хероин и близо грам марихуана на обща стойност 1411 лв.

Убитият младеж е бил обект на полицейска разработка заради участието му в група за поръчкови побои и наказателни акции, заедно с популярните във варненските престъпни среди Рибин Нура, Николай Тошев и Христо Георгиев. Групата е контролирала и наркоразпределението в града.

Янев вече е бил в полезрението на специалните служби заради разпространение на наркотици в морския град.