Убиецът от Бургас застава пред съда в четвъртък
Убиецът от Бургас застава пред съда в четвъртък / снимка: БГНЕС

57-годишният Любомир Симеонов, който застреля с куршум в сърцето банкерката Павлина Йовчева от Бургас, ще застане пред съда в четвъртък. Тогава се очаква да се гледа делото за мярката му за неотклонение. В момента Симеонов е задържан за 72 часа с прокурорско постановление, което изтича на 26 септември.

Симеонов е със служебен защитник, вече му е повдигнато обвинение за предумишлено убийство. Той е направил пълни самопризнания в полицията, съобщава „24 часа”.

Отказан кредит от 1,5 млн. лв. остава основната версия за показната екзекуция на банкерката на 23 септември сутринта, на тихата уличка „Поп Грую” в центъра на Бургас.

Задържаният Симеонов, който развивал бизнес с бране и преработка на билки в района на Сунгурларе, е кандидатствал за евросубсидии от фонд „Земеделие” и е бил одобрен, разкриха запознати. Проектът е бил за 1,8 млн. лв., с които Симеонов е искал да съживи и разшири бизнеса си с билките, но е получил отказ от Булбанк. В тази банка той бил клиент от десетина години, близо от толкова се познавал и с жертвата си Павлина Йовчева.

Според близки до стрелеца от банката му създавали проблеми, увъртали, като в крайна сметка му отказали нов заем.

Тази пролет Любомир Симеонов се жалвал до главния прокурор, че от клон на Булбанк в Бургаско тенденциозно не му отпускат кредит, въпреки добрите обезпечения, които предлагал. В оплакването му имало намеци за изнудване и искане на подкуп, но без конкретни имена, довериха запознати.

„След като се запознах с жалбата я изпратих на Икономическа полиция с мнение за данни за престъпление от общ характер”, коментира наблюдаващият прокурор Йорданка Дачева. От полицията казаха само, че преписката е пред приключване. Най-вероятно тя ще бъде приобщена към делото за убийството на банкерката, по което наблюдаващ прокурор отново е Дачева.