Главният секретар на МВР Младен Маринов призна, че има пропуск в работата на служител на МВР по отношение на оръжието, с което мъж уби бившата си съпруга в заведение в София на 18 август.

Мъж застреля публично жена си в София

Извършителят не се разкайвал за постъпката си
, казвал, че е удовлетворен, обясни Младен Маринов пред NOVA

Още в началото на разследването стана ясно, че разрешителното за пистолета е изтекло.  „В случая има пропуск на служител на служба КОС, който е трябвало да направи мониторинг на изтеклите разрешителни и да предприеме действия за прибиране на оръжието", каза Маринов.

Той посочи, че миналата година имаше разпореждане на прокуратурата за проверка и тогава са установени много хора с изтекли разрешителни.
 
„Пистолетът е трябвало да бъде върнат, когато е изтекло разрешителното. Ако не го направи и бъде хванат, започва досъдебно производство”, обясни Маринов.

Мъжът, застрелял публично жена си в София: Не ми даваше да виждам децата

Убитата Елена е разполагала с ограничителна заповед по отношение на мъжа. По думите на главния секретар на МВР във фаталния ден тя се обадила на телефон 112, за да съобщи, че съпругът й я нарушава. 

Можеше ли застреляната Елена да избегне смъртта?

„В хода на разговора е казала, че се е отдалечил и вече няма нужда от помощ. След което е отишла в 6-о Районно и пуснала съответната жалба, че е нарушил ограничителната заповед. Това не е първият случай, в който има данни за нарушаване на ограничителната заповед. Полицията действа веднага, когато има конкретика и непосредствена заплаха. В случая колегите не са го приели като конкретна заплаха. Има много такива случаи”, заяви Маринов.
nova.bg