Убиецът на бургаската банкерка бил изнудван
Убиецът на бургаската банкерка бил изнудван / снимка: sxc.hu

Любомир Симеонов, който уби банкерката Павлинка Йовчева, е бил изнудван. Това е версията на партньорите му Михаил Загорчев и Деян Сергеев, която те разказаха днес пред Апелативния съд в Бургас.

Двамата са били разпитани като нови свидетели по предложение на защитника на Симеонов. Адвокатът поиска още назначаване на нова петорна психиатрично-психологическа експертиза, в която да участва и военен психолог. Съдът обаче отхвърли това искане.

Защитникът на подсъдимия пледира още да бъде намалено наложеното наказание, което е 20 години затвор, под предвидения минимум от 15 години, а именно - 7 години лишаване от свобода, като се позова на изключителни и многобройни смекчаващи вината му обстоятелства, включително причината да извърши престъплението.

Адвокатът приема, че първоинстанционният съд неправилно е възприел фактическата обстановка по делото, защото не е отдал достатъчна тежест на доказателствата за отношенията между подзащитния му и банката, в която е работела пострадалата.

В защитата си пред Апелативен съд-Бургас Симеонов обясни: „Много добре съзнавам какво съм направил, че съм отнел най-ценното! Твърдя, че съм го извършил в ненормално състояние”. Неговите мотивите за извършване на престъплението били, че в нарушение на правилата, банката го подвеждала в продължение на две години, че ще го кредитира, след което отказала да финансира проекта на фирмата му.

Апелативният съд обяви делото за решаване.

Източник: БТА