У нас имало „психо-престъпност”
У нас имало „психо-престъпност” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В България е разпространена "психо-престъпността", това твърди жалбоподателка в Комисията за защита от дискриминация, съобщават от институцията. В съобщение до медиите от комисията уточняват, че освен сериозните жалби получават и писма като на въпросната дама, които предизвикват усмивка. Според тази жена у нас се правели "магии и други психо-въздействия", които разболяват хората, а те били принудени да се лекуват със скъпо струващи лекарства.

Сред любопитните сюжети, които срещат в работата си комисарите, е и 57-годишен гражданин, който в началото на писмото си до комисията подчертава, че от втория понеделник на декември 1972 г. работи за ЦРУ. Той се жалва от големи неприятности, причинени му от "лоши хора в България" в града, в който живее. Обичал да се разхожда в града и срещал различни хора - "много добри и много лоши". Но "честните и добросъвестни хора" по думите му сигурно не знаели, че "политическите партии (сили) тук са много лоши". Мъжът е изпращал писма-жалби до президента, министър-председателя и председателя на Народното събрание. Той моли комисията да ги пита, наказали ли са политическите партии (сили) в града. Ако не са, комисията знаела какво да направи.

Жалбоподател от Северна България моли комисията да назначи на постоянна работа близка негова жена, като поставя изисквания за "стабилна заплата... плюс удобно малко жилище, да не е в крайните квартали, а каквото тя си избере". Изискват се битови условия, според които нищо да не й липсва. Другото желание е да й бъде осигурено и заплатено обучението по чужд език и компютър. Посочват се имената на 6 институции и на 41 души, дискриминирали въпросната дама.

Друг жалбоподател моли комисията да му осигури стационарен телефонен апарат с шайба, тъй като здравословното му състояние не му позволява да се ориентира и да ползва апарат с клавиатура.