Търсят се алтернативни варианти за намаляване цените на лекарствата
Търсят се алтернативни варианти за намаляване цените на лекарствата / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Търсят се алтернативни варианти за намаляване цените на лекарствата
54212
Търсят се алтернативни варианти за намаляване цените на лекарствата
  • Търсят се алтернативни варианти за намаляване цените на лекарствата

Обсъждат се алтернативни варианти, които трябва да реализират намаляване на цените на лекарствата. Това заяви пред журналисти директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков. По думите му трябва да бъде разгледан добре позитивния лекарствен списък и да се обсъди, дали сравнението между цените на медикаментите е най-добрият вариант за страната ни.

По време на кръга маса в Народното събрание бяха обсъдени европейски практики и политики при ценообразуването и реимбурсирането на лекарствата. Като алтернатива на референтното ценообразуване д-р Цеков посочи вътрешното договаряне, а в по-далечна перспектива, касата да заплаща за определена диагноза.

„Най-общо казано, да заплащаме определена цена за определена диагноза, която касата да определи без да се съобразява с референтната цена или колко струва един медикамент извън България. Той може да включва един, два, три медикамента. Т.е. ако за хипертония месечното лечение е 50 лева, заплащаме 50 лева, това, което е плащала касата до момента, без да се интересуваме от това кой медикамент ще бъде изписан на пациента и на каква цена. Лекарят трябва да прецени какво да изпише на пациента и да се стреми да изписва лекарства, които могат да се включат в тази цена. И ако има над тази цена медикамент, пациентът си го доплаща”, обясни той.

Директорът на здравната каса коментира още, че вече е заложено в Закона за здравното осигуряване, касата задължително да може да договаря медикаменти, за които да заплаща, включително и тези, които се реимбурсират. „Очевидно ние трябва да намерим механизъм, за да им кажем, че който иска да получава пари от касата, трябва да дойде да се договаря”, коментира той.

По време на кръглата маса стана ясно още, че българите харчат 1,5 млрд. годишно за лекарства, а за алкохол и цигари с половин милиард повече, както и че, новите медикаменти са достъпни за пациентите у нас четири години по-късно от колкото в останалата част на Европа.