Търсят минерална вода в центъра на Рудозем
Търсят минерална вода в центъра на Рудозем / Thinkstock/Getty Images

Сондаж за на минерални води с температура 30-35 градуса в центъра на Рудозем, обл. Смолян стартира до дни. Това става ясно от обявената обществена поръчка от Община Рудозем. За финансиране на сондажа от държавния бюджет през тази година бяха осигурени 250 хил. лв.

Към него се пристъпва, след възложено от Общината предпроектно проучване за наличието на находище на минерални води. Резултатите от това проучване и изработеният в последствие технически проект дават обнадеждаваща информация относно възможността в района на Рудозем да има находище на минерални води, посочи кметът Румен Пехливанов.

Според него предпроектното проучване е насочило към шест конкретни точки и една от тях е мястото, за което е обявена обществената поръчка. Зоната на сондажа е в центъра на Рудозем в близост до точката на сливане на реките Чепинска и Елховска. След извършване на сондаж и извеждане на вода на повърхността, следващата стъпка ще бъде анализиране на състава на минералната вода. В зависимост от резултатите, община Рудозем ще прецени дали ще използва находището за балнеология, отопление или за други предназначения.

Всичко зависи от химичния състав и дали ще се открие находище с достатъчен дебит според кмета Румен Пехливанов.

Търсенията на общинарите на находище са свързани с известни от десетилетия информации за попадане на зони с минерални води при рудодобивни дейности в мините на Рудозем.

Очаква се сондажните дейности могат да започнат още през декември, ако процедурите
около поръчката приключат в минималните срокове.