"Близки, които искат да вземат родителите си и да се грижат за тях, няма проблем да бъдат поети от тях. Родителите на тези, които не желаят да ги вземат, ще бъдат пренасочени към други социални услуги". Това каза пред журналисти социалният министър Гълъб Донев във връзка с пожара в дом за стари хора във варненското село Рояк, където загинаха 9 души.

Дирекция "Социално подпомагане" във Варна води разговори с други социални услуги - държавно делигирани дейности, където част от лежащите да бъдат настанени. Това са около 14 човека. За другите около 30 души, които са с деменция и психически увреждания, ще се търси услуга, подходяща за тях. В момента те са настанени в хотел, в който условията са отлични. Хората се чувстват добре. Разбира се, стресирани и уплашени са от случилото се. Някои от тях нямат представа какво се е случило. Тези, които са контактни и разговарях с тях, се чувстват добре", заяви той.

Огромен пожар в старчески дом във Варненско, 9 души са загинали (ВИДЕО)

По думите му по случая текат проверки от няколко институции, като след приключване на проверките, резултатите ще бъдат обявени публично.

Донев посочи, че версиите за инцидента ще съобщят компетентните органи.

Разследват пожара в дома за възрастни в с. Рояк, който взе 9 жертви

"Още от август месец с моя заповед е разпоредена проверка във всички домове за възрастни хора в цялата страна. Само във Варна домовете за възрастни хора са над 50. Има наложени десетки актове и наказателни постановления", допълни той.

По думите му в деня на инцидента на смяна е имало 8 човека персонал.

"Близките на евакуираните хора ще бъдат подпомогнати. На голяма част от тях личните вещи и документи са изгорели по време на пожара.

Пожар избухна в дом за възрастни хора във варненското село Рояк на 22 ноември. 9 загинаха, а двама са в тежко състояние. Останалите хора от дома бяха евакуирани. В дома са били настанени 58 възрастни хора и няколко души персонал.