Броени месеци до новото преброяване на населението на България. Над 23 000 преброители и 6 000 контрольори ще са нужни за мащабното изследване. То ще започне в началото на 2021 година, а набирането на кандидат - преброители вече започна, съобщи NOVA.

Преброяването ще се извършва по два метода - с анкета, която ще попълваме заедно с преброителите, или можем и сами да се преброим електронно. В тази ситуация ще получим уникален код, който после да предадем. Кандидатстването за преброители започна от 15 септември и ще продължи до края на октомври. Основните изисквания - навършено пълнолетие, минимум средно образование, без криминално минало.

Преброяването на населението се извършва на всеки 10 години. Извън общите изисквания преброителите ще трябва и да са достатъчно смели, за да обикалят различни адреси и семейства в ситуацията на коронавирус.

За да бъде одобрен преброителят, трябва да отговаря на няколко условия.

„Като допълнителни критерий са посочени комуникативност, възможност за подбиране на информация”, обясни Ваня Иванова, секретар на община Казанлък.

А колко пари ще успеят да изкарат, зависи от свършената работа. „За всеки преброен обект преброителят ще получава сума. Например за сграда - 70 стотинки, за жилище - 1 лв., за лице – 2,50 лева. За всеки събран код – 80”, обясни ст. Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика”, НСИ.

Всички преброители ще имат защитни средства срещу вируса.

„Нека хората да се възползват от електронното преброяване, тъй като това ще намали значително контакта. Те само ще трябва да дадат на преброителя въпросния код, без да им задава въпроси”, обясни Магдалена Костова.

А тези, които няма да могат да се преброят електронно, ще трябва да стоят на необходимото разстояние от преброителите, които са задължени да носят маска и ръкавици. Да се участва обаче е важно.

„Този брой е важен за всички политики и разпределяне на фондове за по-нататък, тъй като тези хора са обект на всички тези административни мерки, помощи и фондове за водоснабдяване, канализационна мрежа”, обясни Магдалена Костова.

Преброяването е задължително. Ако откажете да участвате, глобата е 160 лв. Електронното преброяване ще се проведе от 22 до 31 януари, а анкети ще попълваме 1 до 15 февруари.
NOVA