Търговци изоставиха камионите си, за да избягат от данъчните (СНИМКИ)
Търговци изоставиха камионите си, за да избягат от данъчните (СНИМКИ) / БГНЕС

Акция срещу данъчни злоупотреби провежда НАП на стоковата борса за плодове и зеленчуци в пловдивското село Първенец. Тя е една от най-големите в Южна България.

Обект на проверката са касовите апарати. Според Наредбата за регистриране и отчитане на приходите от продажби, земеделските производители, предлагащи собствена продукция на подобни тържища, трябва да имат такива.

Проверява се и движението на т.нар. рискови стоки, между които са плодовете и зеленчуците, тъй като освен производители, в Първенец търгуват и десетки прекупвачи.

Произходът на стоката им, най-често внесена от Гърция и Турция, днес се преглежда. Само за първите два часа от проверката, НАП констатира десетки нарушения, съобщават от агенцията.

Основно липсват касови апарати, издаване на обикновени стокови разписки вместо фискални бонове, занижени цени на стоката в издаваните фактури и значително разминаване между цените на плодовете и зеленчуците в придружаващите ги документи и другите, на които те се предлагат за продан.

Някои от търговците изоставиха камионите си в опит да избегнат контрола на данъчните, но от агенцията предупреждават, че возилата няма да бъдат освободени, докато собствениците им не се явят. Акцията се охранява от полиция.

Търговци изоставиха камионите си за да избягат от данъчните (СНИМКИ)
netinfo