Тъмносините недоволни от ГЕРБ заради посланика ни във Вашингтон
Тъмносините недоволни от ГЕРБ заради посланика ни във Вашингтон / снимка: Sofia Photo Agency
Тъмносините недоволни от ГЕРБ заради посланика ни във Вашингтон
23675
Тъмносините недоволни от ГЕРБ заради посланика ни във Вашингтон
  • Тъмносините недоволни от ГЕРБ заради посланика ни във Вашингтон

Ще бъде внесена отново декларация в парламента, в която ще се настоява президентът Георги Първанов да изпълни конституционното си задължение да освободи посланика ни във Вашингтон Лъчезар Петков заради снетото доверие от него от страна на правителството на ГЕРБ, съобщиха от ДСБ.

От партията обявиха, че са водени консултации от парламентарните сили по въпроса. Тъмносините разкритикуваха управляващите, че не реагират остро на бездействието на държавния глава, който трябва да подпише указа за отзоваването на Петков. ДСБ припомниха, че посланикът ни в Съединените щати не придружава външния министър Румяна Желева по време на посещението й във Вашингтон.

Заместник-председателят на партията Даниел Митов: „С неподписването на практика той отказва и саботира външната политика. Ясно е, че няма срокове, това е вярно. Така или иначе негово задължение е, когато българското правителство поиска от него подобна смяна, той да я направи. Той няма право на преценка в случая и това конституцията го казва ясно. В този смисъл той нарушава конституцията. Министерски съвет не дължи обяснение на президента дали един посланик е нарушил нещо или не. Когато правителството няма доверие на един посланик, то може да го оттегли, за да провежда ефективно външната политика на страната. Това е пряк проблем за външната политика на правителството. Ако иска ГЕРБ да има успех във външната си политика, ако иска да има ефективност и резултати, те трябва да реагират остро на подобен опит за саботаж, защото ако това се случва в момента с един посланик, утре ще се случва с още някой".