Творци поеха нова протестна акция - „Кръв за България”
Творци поеха нова протестна акция - „Кръв за България” / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Популярни музиканти, актьори и спортисти се включиха днес в акция за кръводаряване в подкрепа на протестите срещу правителството на Орешарски. Пред Народното събрание те показаха, че „не трябва да се лее кръв по улиците” и призоваха протестиращите, сред които са и самите те всяка вечер, да не се поддават на провокации.

Идеята е инициативата „Кръв за България” да прерасне в масова кампания за кръводаряване. Артистите призоваха медицинските центрове да изпращат екипи до парламента и всеки протестиращ да може да даде кръв, съобщи vesti.bg.

Музикантите Васил Гюров и Кирил Маричков, актьорите Калин Врачански и Явор Бахаров, режисьорът Димитър Коцев-Шошо, тенисистката Магдалена Малеева, телевизионният водещ Кирил Христов бяха сред известните личности, подкрепили акцията.

„Щурецът” Маричков разказа, че тези дни често пътува из страната и вижда как са манипулирани хората относно протестите в София. „Хората мислят, че в София излизат по 2-3000 души и се радват, а аз им казвам, че реалната цифра е с една нула повече. Давам кръв, за да си иде това правителство, за да се гласува нов закон и да не вземат кръв те по друг начин”.

Кръводарителите са били предизвикани и от заканите на Волен Сидеров, който заплашва с „граждански арести” на протестиращи, които нарича „провокатори, вандали и наркомани”.

„Искам да се запази протестът мирен, затова се включих в този символичен жест, обясни Магдалена Малеева и добави: "протестирам, защото не искам да ни управляват крадци. Искаме от понеделник тук край парламента да има подвижен център за кръводаряване, защото България е обезкървена в буквален и преносен смисъл”.

След като дадоха кръв, участниците отидоха при задния вход на парламента и изляха част от нея върху жълтите павета. Веднага след това я измиха с вода. „Правим това символично с надежда, че няма да се наложи да се пролива наистина кръв. България е обезкървена и разединена. Разливайки я заедно на едно място, идеята е, че може да се обедини и да стане по-силна”, обясни жеста Васил Гюров.