Турският вицепремиер посети Кърджали, придружаван от Касим Дал и Корман Исмаилов
Турският вицепремиер посети Кърджали, придружаван от Касим Дал и Корман Исмаилов / снимка: DarikNews.bg, Кърджали

Байрамска неофициална визита направи турският вицепремиер Бекир Боздаг в Кърджалийско. Сред придружаващите го турски медии и около 6 депутати от Меджилиса - турския парламент, бяха и лидерите на Народната партия „Свобода и достойнство" /НПСД/, отцепили се от ДПС, Касим Дал и Корман Исмаилов.

Гостите посетиха кърджалийската джамия, поздравиха мюсюлманите, след което продължиха воаяжа си в Момчилград, където посетиха средното мюсюлманско училище.

Турският държавник бе посрещнат от председателя на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Мехмед, мюфтията на Кърджали Бейхан Мехмед и други духовни водачи от региона.

Сред посрещачите не се забеляза нито един представител на ДПС от региона. Корман Исмаилов отказа да определи този факт като бойкот от страна на бившите си съпартийци, но отбеляза, че покана е била отправена към всички, включително и към ДПС.

Според общинския лидер на движението Мухарем Мухарем обаче към тях никой не се е обръщал с покана.

Касим Дал отказа да разговаря с медиите под предлог, че днешният ден е празничен и не е подходящ за политически коментари.

Вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг не даде изявление за медиите, като мотивът за това според пресаташето му бе, че никъде не е говорил пред медиите при своето неофициално посещение и обиколка из България.

Турският държавник подари на кърджалийското джамийско настоятелство специално издание на Корана, а в замяна получи като дарове от местните духовни мюсюлмански водачи плакет и голяма снимка на Историческия музей в Кърджали, за чиято сграда Мюсюлманското вероизповедание в България води дела с претенцията, че е негова собственост.

Други новини от Кърджали