Турски студенти у нас поискаха оставката на Ердоган
Турски студенти у нас поискаха оставката на Ердоган / снимка: БГНЕС
Турски студенти у нас поискаха оставката на Ердоган
64477
Турски студенти у нас поискаха оставката на Ердоган
  • Турски студенти у нас поискаха оставката на Ердоган

Стотина турски студенти, които учат в България, се събраха пред Националния дворец на културата в знак на протест срещу размириците в южната ни съседка. Със скандирания „Не на полицейския терор" и „Солидарността между хората е нашето оръжие срещу властта", те поискаха оставката на турския премиер Реджеп Ердоган. Протестът премина в шествие, което стигна до турското посолство.

Демонстрацията на студентите от южната ни съседка е вдъхновено от желанието им за демокрация в Турция, а основното им искане е министър-председателят на страната Реджеп Тайип Ердоган да подаде оставка. „Не на полицейския терор" и „Не искаме министър-председател диктатор" са основните скандирания на младите хора.

Следващите медицина турски студенти ще заминат за родината си, за да окажат помощ на ранените при размириците в Турция и да допринесат за по-бързото им възстановяване.

Турция е разтърсена от безпрецедентни антиправителствени протести от идването на власт на Партията на справедливостта и развитието през 2002 г. Поводът бе желанието на властите да се застрои един от парковете в Истанбул. Поводът за протестните действия в Турция бе желанието на властите да се застрои един от парковете в Истанбул. Недоволството от застрояването прерасна в протест срещу правителството и недоволните отправиха упреци към премиера Ердоган за неговия авторитаризъм и го обвиниха, че иска да ислямизира турското общество. Стигна се и до сблъсъци между демонстранти и полиция, при които бяха ранени хора, като няма официална информация за техния брой. Турският вътрешен министър Муаммер Гюлер заяви снощи, че през последните няколко дни в 67 окръга е имало 235 протеста и 1730-ма души са били задържани.