Трябва да се преосмисли наказателната политика у нас
Трябва да се преосмисли наказателната политика у нас / cнимка: Sofia Photo Agency
Трябва да се промени санкционната система на държавата. Необходим е нов Наказателен кодекс, който в общата част за основните положения на наказателното право ще остане същият, но с нова система на наказанията. В него трябва да се разграничат престъпления от простъпки съобразно степента на обществена опасност - не бива кражбата на няколко кокошки да се разглежда по същата процедура както едно сложно икономическо дело. Това заяви в предаването „Седмицата” на Дарик радио новоизбраният председател на ВКС проф. Лазар Груев.

Държавата трябва да преосмисли наказателната си политика и подобно на европейските норми на наказателното право трябва да намери система от мерки и санкции още преди съдебния процес.

Проф. Груев отбеляза, че е много важно наказателните закони да се променят в пакет, защото са взаимосвързани – Наказателен кодекс, Наказателно-процесуален кодекс и Закона за изпълнение на наказанията.

По закон президентът има и трябва да има роля в избора на тримата шефове на съдебната власт – главен прокурор и председателите на ВКС и ВАС, защото той подписва указите за назначението им, но не ми е известно обаче да е имало политическа договорка или политически срещи за избора ми за председател на ВКС, допълни още председателят на ВКС.