/ Dariknews.bg
Законопроектът, с който от БСП предлагат намаляване на ДДС за брашното, хляба, месото, яйцата и млякото на 5 процента и за лекарствата на 9 процента, ще бъде разгледан днес от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Промените бяха внесени в Народното събрание в началото на месеца. Социалните партньори ще обсъдят и предложените от правителството изменения в закона за публичните предприятия, които водят до отпадане на забранителния списък за приватизация. Законопроектът беше насочен към Тристранката от парламентарната комисия по икономическа политика по настояване на ресорния министър Емил Караниколов с цел да се обсъдят новите текстове.
 
Предложеното от БСП намаление на данъчната ставка за продуктите от брашно, млякото, яйцата и месото има за цел да насърчи българското земеделие и хранително-вкусовата промишленост. Вносителите на законопроекта посочват, че потреблението на хляб, тестени изделия и мляко през последните години намалява, а разходите на производителите се увеличават. На трето място идва задълбочаването на разликата между бедни и богати у нас и пенсията като единствен вариант за доход при възрастните хора. От левицата смятат, че намалената ставка за тези продукти ще ги направи достъпни за повече хора и ще насочи инвеститорския интерес към този вид индустрия.
 
Колкото до лекарствата, предложената промяна на ДДС от 20 на 9 процента е обоснована с твърде високите цени, които плащат българските потребители, както и с възможностите за въздействие върху лекарствената политика, ако се приеме предложението. Законопроектът предвижда това диференциране на ДДС да влезе в сила от началото на 2020-та година.
 
Другият законопроект, който ще обсъдят социалните партньори, предвижда отпадане на забранителния списък с предприятия, които към момента не могат да бъдат приватизирани.
 
Този текст предизвика недоволството на КНСБ, а ресорният министър Емил Караниколов обеща премахването му между първото и второто четене на законопроекта.