Трима загинаха в катастрофи за денонощие
Трима загинаха в катастрофи за денонощие / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 26 тежки пътни произшествия. Загинали са трима души, 30 са ранени, съобщиха от МВР.

За района на София са станали 96 леки и две тежки катастрофи с трима ранени. От началото на месеца тежките пътни инциденти са 130 с 14 загинали, а от началото на годината - 2794 тежки катастрофи с 261 загинали.

Пътищата от републиканската пътна мрежа са сухи и проходими, съобщиха от СБА. Във връзка с рехабилитацията на естакада „Девня” е въведена временна организация от пътен възел „Суворово” до пътен възел „Неофит Рилски”. Напълно е затворено лявото платно на автомагистралата, като движението е пренасочено по път I-2 Русе-Варна (област Варна).

До 30 септември т.г. от 16.00 до 22.00 ч. за последния работен ден и последния почивен ден от седмицата се забранява движението на тежкотоварни автомобили (включително с ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника по републиканската пътна мрежа: автомагистрали, пътища І-ви клас, пътища ІІ-ри клас (пътни участъци: Дебелец - Гурково, Ст. Загора - Сливен, Бургас - Церово, Оряхово - Мизия, Пловдив - Смолян, Симитли - Гоце Делчев, Околовр. път на София, Добрич - границата с Румъния). Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен ден, тя не важи за МПС, превозващи бързо развалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни.

При температура на въздуха над 35 градуса Целзий за времето от 13.00 до 21.00 ч., се забранява движението на тежкотоварни автомобили с обща маса над 20 тона по републиканските пътища. Забраната не важи за автомобили превозващи бързо развалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни. За времето на забраната автомобилите трябва да изчакат извън платното, на подходящи места, без да пречат на останалите участници в движението по пътищата. В момента забрана за движение по пътищата при температура на въздуха над 35 градуса по Целзий е въведена в област Русе, Кюстендил, Плевен, стара Загора, Пловдив, Велико Търново и в района на Петрич и Сандански.