Трима загинаха при пожар в старчески дом
Трима загинаха при пожар в старчески дом / снимка: DarikNews.bg, архив
Трима загинаха при пожар в старчески дом
70039
Трима загинаха при пожар в старчески дом
  • Трима загинаха при пожар в старчески дом

Трима мъже загинаха при пожар в старчески дом в Хасково рано тази сутрин. Причината за инцидента е цигара, подпалила дюшека в леглото на единия от загиналите. В дома започна цялостна вътрешна проверка.

Загиналите са Сюлейман Емин, Иван Андонов и Ради Ночев.

Според първоначалното разследване запалването в стаята на тримата е причинето от Ради Ночев, който е запалил цигара в леглото си и е заспал. Дюшекът на Ночев започнал да тлее и в последствие всички се задущават.

Пред Дарик шефът на дома Вълко Пехливанов разказа, че Ради Ночев често е нарушавал дисциплината в дома. Понякога е бил агресивен, нападал е санитарките в дома, а предната вечер се е опитал да избяга, но е бил намерен в близост до дома.

Тази нощ дежурната санитарка е приблара при себе си цигарите на Ночев, но явно той е успял да си скрие една. В дома има категорична забрана за пушене в стаите.

С официално писмо близките на Ночев са били уведомени, че мъжът вече не отговаря на условията за пребиване в такъв тип институция и, че трябва да се погрижат за преместването му. Синът на Ночев обаче е отказал и е заявил, че няма друга алтернатива.

В момента в дома има около десетина души с психични проблеми. Какво ще се случва с тях тепърва ще се решава, но най-вероятно ще започне процедура по търсенето на места в институции за настаняване на болни от деменция, заяви пред Дарик шефът на социалните Стефан Манахилов.

Той съобщи че започва цялостна проверка на дома. Манахилов призна, че социалните са получавали сигнали от домуващи в сградата на Кенана за присъствието на хора с псхичини проблеми, които са опасни и пречат. Имало е случаи на преместване и извеждане на такива хора, но от миналото лято не са постъпвали подобни жалби, категоричен е Манахилов.