Трима отцепници от БДЦ създадоха ново гражданско движение
Трима отцепници от БДЦ създадоха ново гражданско движение / снимка: Пресцентър
Трима отцепници от БДЦ създадоха ново гражданско движение
79630
Трима отцепници от БДЦ създадоха ново гражданско движение
  • Трима отцепници от БДЦ създадоха ново гражданско движение

Бившите депутати от ББЦ, които напуснаха партията на Николай Бареков - Светлин Танчев, Георги Ковачев и Борислав Иглев, се разграничиха и от групата БДЦ в парламента. Те обявиха, че са създали ново гражданско сдружение, което ще положи основите на бъдеща партия.

Причината за дистанцирането им е разногласията с повечето депутати от партията, свързана с енергийния олигарх Христо Ковачки по основни законопроекти в парламента.

Отцепниците остават в парламентарната група, но ще следват своя политика.

„Ние тримата инициирахме и вече сме регистрирали гражданско движение, което ще се нарича: „Бъдеще и развитие за България". Ние сме уверени, че промяната е възможна, че това зависи от нас, и не се отказваме от това, което сме започнали с ПП „България без цензура", заяви Светлин Танчев.

„Всички сме свидетели на това, което се случи - разпадът, който претърпя тази политическа формация. Аз лично съм израснал по протестите, още от 1992 година, макар че съм живял 13 години зад граница - в Америка. В началото симпатизирах на СДС, след това смятах, че НДСВ може нещо да направи, минал съм и през ГЕРБ, последно през ББЦ. Уверих се, че просто имената се сменят, но хората и ценностите отзад оставят горе-долу едни и същи", подчерта Танчев.

По думите му тримата не напускат редицата на групата: „Имаме ясна и конкретна визия за това как смятаме, че трябва да се развиваме и в голяма степен то се вижда и в гласуванията през последните няколко месеца, че имаме различия".