Трима наши бракониери се спасили от куршуми?
Трима наши бракониери се спасили от куршуми? / снимкa: Sofia Photo Agency

Трима български бракониери са навлезли в турска територия и по чудо са се спасили от трагичен край. Това съобщи БГНЕС, като са позова на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА)–Бургас Джемил Кадиш.

Случката е отпреди два месеца, но е била крита от полицията и от ИАРА. На 30 юли тази година трима наши бракониери – двама софиянци и един бургазлия влезли с кану от морето по устието на река Резовска. На около 100 метра те пуснали мрежите за риболов. Турските гранични власти ги засекли, но младежите успели да избягат и да се укрият на родна територия, обясни Джемил Кадиш. Дали по тях е имало изстрели от ИАРА не съобщават.

На родна земя нашите гранични полицаи съставили актове на тримата рибари. Бракониерите били без риболовни билети, а река Резовска е забранен водоем за риболов. “ Никой не е стрелял срещу тях, но не можем да гарантираме, че няма да се стигне до подобни инциденти", сподели Джемил Кадиш. От ИАРА ще настояват пред правителството за двустранни срещи във връзка с нарушенията на държавната граница, които извършват рибарите, допълни той.

На 17 април тази година турски рибар бракониер бе застрелян от граничен патрул в района на Резово при опит да бъде задържана малка риболовна лодка, навлязла в наши териториални води. Мъжът почина по пътя за медицинския център в Царево. До трагичния инцидент се стигна след яростна съпротива на бракониерите. Оцелелите след престрелката двама братя миналата седмица бяха осъдени на по една година затвор с 3-годишен изпитателен срок. В хода на съдебното разследване стана ясно, че мъжете от фамилията Ерджан многократно са ловяли риба на наша територия без разрешение.