Лидерът на партия "Има такъв  народ" Слави Трифонов излезе с позиция относно обвиненията от страна на ГЕРБ-СДС за краткия период, в който се приети промени Изборния кодекс.

"Тъй като силата е в истината, ще ви кажа каква е разликата между истината и лъжата. ГЕРБ и техните медийни слуги продължават да тръбят, че бързото обнародване на промените в Изборния кодекс е “грях, срамота, светотатство”, пише лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов в своя Facebook профил.

Той припомня, че непосредствено преди президентските избори на 6 ноември 2016 година, на 21 октомври, в активен изборен период е внесен общ Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Дадени са три дни за предложения между първо и второ гласуване. Законът е приет на 26.10.2016 г. След Указ на президента Плевнелиев от същия ден - 26.10.2016 г., промените са обнародвани в брой 85 на “Държавен вестник” от 28.10.2016 г.



"А седмица по-късно по новоприетите правила даже се произвеждат избори! Грях, срамота, светотатство?", пита реторично лидерът на втората по големина политическа сила в парламента.

Борисов: Председателят на ЦИК най-вероятно ще бъде от партията на Слави Трифонов

"Десислава Атанасова от ГЕРБ твърди, че благодарение на “новите варвари” (сред които явно сме и ние от “Има такъв народ”) за първи път за една нощ е приет и обнародван нов Изборен кодекс. На Десислава Атанасова, самоопределила се навремето като “тежката артилерия на ГЕРБ”, й припомняме, че измененията в Изборния кодекс са приети на 29.04.2021 г., а са обнародвани на 01.05.2021 г. Явно Десислава Атанасова е имала дълга нощ", пише Трифонов.

"Вчера, на втората пресконференция на ГЕРБ, Тома Биков, който навремето щеше да вкарва Бойко Борисов в затвора, заяви следното: “Не знаем на какви критерии трябва да отговарят членовете на ЦИК, които президентът ще назначава по негови собствени усмотрения", допълни още той и се обърна към Биков "да прочете, че в чл. 50 на Изборния кодекс се съдържат изискванията към членовете на ЦИК, които не са променени, така че президентът няма никакви правомощия да определя сам изискванията или членовете на ЦИК".

Трифонов: Боли ги ГЕРБ, защото вече няма да има тяхната ЦИК

Вчера, на първата пресконференция на ГЕРБ, Бойко Борисов заяви следното: “Какво значи в един закон да напишеш “при възможност”? Значи, видеонаблюдение ще има “при възможност”. Ама кой ще я определи тая възможност, бе? По какъв критерий ще кажеш - в този град и в тази секция ще има, в тази - няма да има? По какъв критерий? Я да видиме къде са ми били по-добрите резултати - тука няма да има видеонаблюдение. Я да видиме къде са по-слабите - тука, примерно, сложили видеонаблюдение.”

По думите на Трифонов това представлява "поредна лъжа". И допълва: "Не знам дали депутатите на Борисов са спали, но въпросният текст “при възможност” отпадна от закона. Тоест, Бойко Борисов лъже с нещо, което го няма в окончателния вариант на Изборния кодекс. Напомняме, че видеонаблюдението отпадна дори и при възможност, но се прие видеозаснемане и видеоизлъчване при преброяването на гласовете във всяка една от секционните избирателни комисии, включително и в районните избирателни комисии. Във всяка една, а не където някоя партия има по-слаб или по-добър резултат".

Трифонов допълва, че Борисов опитал да препише и собствените си грехове на новите партии. "Двамата с Екатерина Захариева обявиха как машините за гласуване били незащитени и били от Венецуела. А там било диктатура, убивали със снайпери протестиращите и било притеснително страна от ЕС да купува машини за гласуване точно от Венецуела" и посочва, че "малка" подробност е, че машините за гласуване бяха закупени от тяхната ЦИК.

"9600 машини за близо 40 милиона лева. Дали са от Венецуела - да каже тяхната ЦИК. Друга много малка подробност е, че преди последните избори тяхната ЦИК отказа независим одит на въпросните машини за гласуване с мотива, че държавните институции, които извършват проверките, са независими. Толкоз и по тази манипулация и лъжа", аргументира се още лидерът на "Има такъв народ".

"Явно в ГЕРБ още не са осъзнали, че времето, в което нямаше кой да им разобличава лъжите свърши", завършва Трифонов.