Лечебните заведения се задъхват, а на този фон - нова идея за справяне с проблема разбуни духовете. Хората без ваксина, но с коронавирус, да заплащат сами част от лечението си. Такова предложение направиха от Българската болнична асоциация.

Съгласни ли са обаче пациентите и кой ще надделее в спора - коментар на Свилена Димитрова – един от авторите на предложението и Пенка Георгиева от пациентска организация „Заедно с теб“.

„Идеята да заговорим по тази тема дойде в резултат на усилията на Българската болнична асоциация да направи силна ваксинационна кампания в летния период. Опит да намалим броят на новозаразените при следващата вълна”, обясни пред NOVA Димитрова.

Болници искат неваксинираните срещу COVID-19 да заплащат част от лечението си

Тя допълни, че в момента над 90% от болните, които запълват лечебните заведения, са неваксинирани. Коментира тенденция, според която в Европа, заради засилената ваксинация, заболяванията от коронавирус намаляват.

„В последните два дни тази тема очевидно ескалира, искам да кажа на всички - нито едно решение не става без санкцията на обществото. Ние искаме всички да са солидарни с общото ни решение, защото харчим общите ни пари. Дали идват от държавата, или от нашия джоб - всички сме тези, които правим този бюджет”, каза още Димитрова.

Георгиева обясни, че пациентската организация „Заедно с теб” е възмутена от решението, а личното ѝ мнение е, че категорично не трябва да си доплащаме, ако не сме ваксинирани.

Авиокомпания уволнява близо 600 от неваксинираните си служители

„Обществото е възмутено и гневно от предложението, което нарушава Конституцията. Нарушава основни конституционни права за достъп до безплатно лечение, за достъп до медицинска помощ”, допълни тя.

Представителят на „Заедно с теб” призова Централната етична комисия на БЛС да се самосезира за „нарушението на правата на хората”. Допълни, че ще сезират прокуратурата за косвена заплаха за живота и здравето на българските пациенти. 

„Всичко, което казва г-жа Георгиева, е факт. Ние имаме конституционни права и никой не ги оспорва. Това, за което ние говорим, е предложение, повдигащо въпрос пред обществото. То трябва да вземе решение дали ще тръгне по този път. Намираме се в извънредна ситуация”, уточни Димитрова.
NOVA