Три вида нови декларации ще подават лицата, заемащи висши постове
Три вида нови декларации ще подават лицата, заемащи висши постове / снимка: Sofia Photo Agency
Три вида нови декларации ще подават лицата, които заемат висши постове. Това съобщи министър-председателят Сергей Станишев след заседанието на правителството. Досегашните декларации са прекалено общи, обясни Станишев.

Преди встъпване в длъжност лицата на висши постове ще трябва да подават декларация за липса на несъвместимост. Чрез нея те ще удостоверяват, че няма обстоятелства, които не позволяват заемането на съответната длъжност.

Всяка година до 31 март висшите служителите ще са задължени да подават декларация за обявяването на интереси. Третият вид декларация ще бъде за конфликт на интереси, която трябва да бъде подавана веднага след появата на такъв.

Документите засягат министри, началници на политически кабинети, парламентарни секретари, шефове на държавни агенции както и техните заместници, обясни премиерът Сергей Станишев.

„В седемдневен срок след попълването на съответните декларации те трябва да постъпват при председателя на Държавната агенция за национална сигурност, който има ангажимента да наблюдава коректността на тези декларации, и съответно ако има разминаване между декларираното и реалното, да информира съответния ръководител”, каза още Станишев.