Три училища в Кирковско са със сериозни щети след обилните валежи
Три училища в Кирковско са със сериозни щети след обилните валежи / sxc.hu

Tри училища в община Кирково са пострадали сериозно след обилните валежи през последното денонощие. Столовата на СОУ „Отец Паисий" е наводнена, водата е нахлула през вратите и прозорците в помещението на приземния етаж, има счупени стъкла, течове и опасност от компрометиране на носещи греди, заяви директорът Румен Младенов.

В село Бенковски е пропаднал покривът на старата сграда на СОУ „Никола Й. Вапцаров", в която се помещават осем от класните стаи. В ОУ „Иван Вазов" в село Чакаларово част от децата са били изведени от трапезарията, след като таванът е протекъл по време на хранене.

Директорите на трите училища настояват комисия да извърши оглед на щетите и подготвят докладни, придружени със снимков материал, до общината и РИО. Те са обезпокоени, че не могат да заделят средства за ремонти, а последствията трябва да бъдат отстранени спешно с оглед на идващата зима.

Няма компрометирани язовири в област Кърджали в резултат на падналите валежи през последното денонощие. Язовирите от каскада „Арда" - „Кърджали" и „Студен кладенец" разполагат с достатъчен свободен обем. Разходът в двата водоема е по-голям от притока. Нивото на яз. „Кърджали" е на близо 6 м под максималната кота. Няма разливи на големите реки - Върбица и Крумовица, водата тече в границите на коритата им.

Тази сутрин най-голямо количество валежи е измерено на територията на
община Кирково - 92 л/кв.м., най-слаби са били дъждовете в Ардинско - 10 л/кв.м.

В Кърджали е възникнала „ВиК" - авария на ул. „Екзарх Йосиф", дежурни екипи са изпратени да разчистят задръстена шахта пред ЦДГ „Орфей". Отводнени са сградите на
училището в село Чакаларово и детската градина в Завоя.

Няма затворени пътища в региона, нито повредени комуникации. Поради скъсани подпори на мост е забранено движението на МПС до една от махалите на с. Горна кула, община Крумовград.

Други новини от Кърджали