Три терена за цигански жилища в София
Три терена за цигански жилища в София / netinfo

Столичната община вече е определила три терена за изграждане на ромски жилища. Единият от парцелите е за временни, а другите два за постоянни домове на циганите от гетата в район „Възраждане” и край бул. „Европа”. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков.

Главният архитект отказа да конкретизира в коя част на столицата са определените терени за приютяване на циганите от гетата. Аргументът му беше, че не иска да се създава предварително напрежение. На предвидените терени ще се изградят жилища за 300 – 400 цигани. Петър Диков не потвърди, но и не отрече появилата се преди време информация, че парцелът на битака в кв. Малашевци ще се използва за изграждане на ромски жилища.

Макар преди време теренът на битака да се спрягаше и като парцел за нови гробища, днес главният архитект отхвърли тази възможност. Категорично той отхвърли друга информация, свързана с гетата в столицата – че циганите от тях щели да се настаняват в жилища тип контейнери. За изграждането на постоянните домове за ромите трябват средства и в тази връзка се разчита на помощ от ромските организации, каза още главният архитект на София.

Според него строежът на тези домове няма да започне по рано от пролетта на следващата година. Временните постройки обаче могат да приютят циганите от средата на септември т.г.

По неофициална информация на „Дарик радио” разчистването на гетото в район Възраждане, известно като Баталова воденица и на това край бул. Европа ще започне в началото на септември.