Три причини довели до потъването на кораба Хера
Три причини довели до потъването на кораба Хера / снимка: hera.fateback.com

Лошото състояние на кораба „Хера”, силното вълнение и действията на капитана са причините за потъването на плавателния съд, съобщи пред Дарик радио Георги Илиев от Националната следствена служба. Той уточни, че следователите са готови и с конкретните обвинения по случая, след като мине вторият оглед на кораба.

 

Илиев обяви, че следствието е проверило всички подадени сигнали, които касаят съдбата на екипажа на „Хера”. Проверявана е дори и Академията на МВР в Симеоново, както и турски затвор, а запитвания за изплували тела са изпратени до всички държави, които граничат с Черно море. „Моряците сме ги търсили както сред живите, така и сред мъртвите. Където сме получили сигнал, навсякъде сме извършили проверка. Имаше твърдения, че се намират в школата на МВР, че са в затвор в Турция, запитали сме всички държави, които граничат с Черно море като Украйна, която ни казва за периода 13 февруари 2004 година – 13 февруари 2005 година на територията на Украйна са открити общо 800 тела на удавени моряци и от тях няма данни за нито един да е от „Хера”, каза още Георги Илиев.

 

От Националното следствие не се ангажираха със срок за втори оглед на потъналия кораб, тъй като това зависело от Турция.

 

Корабът „Хера” потъна на 13 февруари 2003 година край Босфора със 17 българи и двама украинци на борда.