Три хеликоптера ще гасят пожара в НП Рила
Три хеликоптера ще гасят пожара в НП Рила / netinfo
Три хеликоптера ще се включат в гасенето на пожара в НП „Рила". Те ще бъдат изпратени днес от Гърция или Македония, тъй като България не разполага с летателна техника за пожарогасене. По последни данни пожарът на територията на парка вече е унищожил близо 1 3 00 декара.

По настояване на кмета на община Благоевград Костадин Паскалев в гасенето на мащабния пожар на територията на Национален парк „Рила”, който бушува вече трети ден, ще се включат три хеликоптера. Техниката ще бъде предоставена от Гърция или Македония в рамките на днешния ден, тъй като България не разполага с такава, заяви говорителят на Областна дирекция на МВР в Благоевград Гергана Моралиева.

Мобилизирането на хеликоптери е наложително, тъй като е обезпокоителен пробивът от северозападната страна на парка, каза кметът Костадин Паскалев, който уточни, че пламъците са едва на 30 километра от Благоевград.

20 жандармеристи, 30 гранични полицаи и три спасителни отряда от Благоевград, Пловдив и София се включват в гасенето на пожара в националния парк. Рано тази сутрин спасителите са преминали инструктаж с конкретни задачи за работата в района на пожара.

Екипите са оборудвани с моторни резачки и ще прокарват просеки за пресичане пътя на огъня в определените от кризисния щаб участъци.

Вчера по време на гасенето на огнената стихия пострада полицай от Районното управление в Благоевград, който е настанен в болницата в областния център със скъсани коленни връзки.

Пожарът избухна на 3-ти септември като в гасенето му се включиха над 200 души.