Три досъдебни производства заради незаконен добив в кариерите в Студена
Три досъдебни производства заради незаконен добив в кариерите в Студена / netinfo

Образувани са досъдебни производства срещу 3 фирми, добиващи инертни материали в кариерите край с. Студена, съобщи директорът на ОДП-Перник Димитър Шереметев.

Срещу кмета на с. Студена е заведено дело за престъпление по служба, заради издаден документ на една от фирмите, незаконно добиващи инертни материали, допълни той.

Работна група от три министерства ще набележи до 10 дни мерките и необходимите промени в нормативната база за спиране на незаконния добив, каза националният омбудсман Гиньо Ганев след среща по проблема в с. Студена, която се състоя в офиса на Ганев в София.

По време на срещата е констатирано, че се допуска получаване на концесия, без да е извършена оценка за въздействие върху околната среда, което е в нарушение на Закона за подземните богатства. Представителите на МВР, МРРБ, МОСВ, община Перник, КНСБ и омбдусманът са констатирали, че в законодателството не е предвиден механизъм за последващо възстановяване на околната среда, дори и след като са установени извършителите на незаконния добив.

Директорът на РИОСВ-Перник Гергана Благиева заяви, че инспекцията съставя актове на нарушителите на кариерите край селото, но актовете на инспекцията се обжалват от нарушителите в съда. Всички постановени крайни глоби от съдебната инстанция са платени от нарушителите, уточни тя.

Шереметев допълни, че според него продължаващият добив на инертни материали трябва да се инкриминира.

Във връзка с трудовата злополука от 22 март, когато загина технически ръководител, работещ към незаконно добиващата инертни материали "ДЛВ-СИ" ООД - Перник, е образувано досъдебно производство срещу багериста на фирмата, причинил смъртта, каза Шереметев.

Полицията в Перник ще продължи да проверява фирмите, работещи в кариерите край селото, добави той. В момента нито една от трите фирми, срещу които има образувани досъдебни производства, не работи, уточни директорът на ОДП.

В препоръка от Ганев към МРРБ се настоява за спирането на издаването на разрешения за търсене на инертни материали в района на селото. Препоръка към МВР изисква оказването на помощ на РИОСВ-Перник при проверките на кариерите, както и създаването на организация за проверки, дори и нощни, на пътя, който се използва за извозването на добитите материали.