Три деца загинаха при взрив на бомба в социален дом
Три деца загинаха при взрив на бомба в социален дом / снимкa: БГНЕС
Три деца загинаха при взрив на бомба в социален дом
24102
Три деца загинаха при взрив на бомба в социален дом
  • Три деца загинаха при взрив на бомба в социален дом

Три момчета на 13, 15 и 16 години загинаха след като самоделно взривно устройство избухна в социално заведение в Крумовград, съобщи за Дарик кметът на града Себихан Мехмед. Бомбата е избухнала към 14.45 часа в една от стаите на местния комплекс за социални услуги. Четирима служители на комплекса са задържани и ще бъдат разпитани за изясняване на обстоятелствата около трагедията.

Едното от момчетата е починало на място, второто е било откарано в тежко състояние в крумовградската болница и по-късно е издъхнало. 16-годишното момче, което беше откарано в болницата в Кърджали, също е починало.

Ето какво още обясни за Дарик директорът на болницата д-р Тодор Черкезов: „То беше настанено за много кратко време, тъй като пристигна в изключително тежко състояние, в шок. Веднага започна опративна интервенция, която за съжаление доказа множествени травми в областта на гръдния кош, шията и главата, несъвместими с живота и момчето почина".

На мястото на инцидента се появиха близки на две от загиналите деца. Майката на едното изпадна в шок и истерия и й беше оказана специализирана помощ.

Екип от психолози на Държавната агенция за закрила на детето оказваше специализирана помощ на децата, настанени в комплекса, през целия ден.

На мястото на инцидента веднага беше изпратен екип на полицията, съобщава ОД на МВР - Кърджали. Намерени са множество гайки, бурми. Засега не е изяснена причината за взрива и дали самите деца са изработвали бомбата или тя е била внесена готова и при невнимателно боравене се е възпламенила. Не е ясно и как самоделката е попаднала в ръцете на децата.

Задържани за трагедията в Крумовград са директорът на социалния комплекс Светослав Тайов, парнаджията и двама възпитатели, които са били в дома по време на инцидента.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пристигна в Крумовград. След като огледа мястото Младенов съобщи, че ще започне затягане на пропускателния режим във всички социални заведения в страната, като за това ще трябва да работят кметовете, които в случая се явяват работодатели.

По-рано на мястото на трагедията пристигнаха и специалисти от ДОТИ - София. Те трябва да установят съставките на взривното устройство и дали загиналите деца са внесли цяла бомба в социалния комплекс или са я изработвали сами. Това, което е ясно, че вероятно взривното устройство е било поставено върху едно от леглата в стаята на трите момчета, защото върху него е зеела огромна дупка.

Комплексът за социални грижи се намира в бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи "Михаил Ив. Калинин", в Крумовград. В него са обединени три звена. Загиналите деца са били в звеното, което е със статут на общежитие за деца, чиито родители не могат да се грижат за тях. В дома са настанени 30 деца, но повечето от тях през почивните дни се прибирали при близките. Това понякога правели и трите загинали момчета, които обаче решили този уикенд да останат в дома.