/ БГНЕС
Тревожно е нарастването на броя на горските пожари през последните няколко седмици. Това сочат данните на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ).
 
Броят на пожарите само през септември достигна 33, а опожарените горски площи са над 800 дка, което е почти 50% от всички засегнати от пожари горски територии за 2018 г.
 
Голям горски пожар край Благоевград, няма опасност за хората

От Горската агенция напомнят, че по време на пожароопасен сезон, който е в сила на територията на цялата страна, е недопустимо паленето на открит огън и извършването на огневи работи в горските територии, както и на разстояние по-малко от 100 м от техните границите.
 
Това е възможно единствено на специално обозначените за това места, в които са изградени безопасни огнища и в близост до тях обикновено има поток или река.
 
Дори и на регламентираните за целта места Изпълнителна агенция по горите призовава гражданите да не си тръгват, докато огънят не бъде напълно изгасен.
 

БГНЕС


Не се допуска паленето на стърнища, суха трева и слама в земеделски земи, по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност. Изключително безотговорно е хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения, предупреждават от агенцията.
 
Горският пожар в землището на с. Дренково е локализиран

Изпълнителна агенция по горите разчита на помощта от всички граждани и призовава всеки забелязал пожар в горските територии или в близост до тях незабавно да подаде сигнал на единния европейски телефон за спешни повиквания 112.