Трети ден депутатите дебатираха по Закона за престъпното имущество
Трети ден депутатите дебатираха по Закона за престъпното имущество / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Трети ден депутатите дебатираха по Закона за престъпното имущество
52839
Трети ден депутатите дебатираха по Закона за престъпното имущество
  • Трети ден депутатите дебатираха по Закона за престъпното имущество

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество няма да може да прави проверка по анонимен сигнал. Това е записано в текстове от Закона за отнемане на незаконно придобито имущество, които бяха окончателно приети в парламента. Ще се проверява несъответствие над 250 000 лева между притежаваното имущество и получените доходи.

Проверката започва след привличане на обвиняем по дадено престъпление и ще обхваща период от 15 години назад. Освен това парламентът реши проверка да се прави и при влязъл в сила акт за административно нарушение, при което е настъпила облага на стойност над 150 000 лв.

Депутатите трети ден дебатираха по закона, а след като снощи заседаваха почти до полунощ, сутринта не успяха да се съберат навреме, за да започнат работа.

В няколкото текста, които депутатите успяха да приемат, се налага проверка да се прави при несъответствие над 250 000 между притежаваното имущество и получените доходи и да е за период от 15 години назад. Освен това законът предвижда и процедурата да се задейства и при административно нарушение, при което е придобита облага над 150 000 лева.

Управляващите записаха още гражданите да имат право да подават сигнали до комисията, но се отказаха от идеята да се работи по анонимни сигнали.

И днес продължиха острите критики на опозицията, че законът не е правно издържан и може да се използва за репресии. За пореден ден председателят на парламента Цецка Цачева и депутатът от левицата Мая Манолова стигнаха до размяна на реплики.

От ГЕРБ се надяват законът да бъде приет в първите дни на май, за да бъде включен в предстоящия доклад на Брюксел.