Трета оставка на магистрат заради Красьо
Трета оставка на магистрат заради Красьо / снимкa: Sofia Photo Agency

Административният ръководител на Районния съд в Несебър Пламен Найденов е подал оставка, съобщиха от Висшия съдебен съвет. Найденов е третият магистрат, който депозира молба за освобождаване, след като в началото на седмицата това направиха Окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов и председателят на Апелативния съд в града Дора Чинева. И тримата съдебни ръководители са уличени в контакти с лицето Красимир Георгиев.

Действията на магистратите от Бургас и Несебър са в резултат на апела на ВСС от последното заседание, проведено на 22 октомври, за оставката на съдии и прокурори, които са имали контакт с известния "Красьо с ланците".

По данни на прокуратурата Красьо от Плевен е имал множество контакти с членове на Висшия съдебен съвет и с голяма част от кандидатствалите до шефски постове в системата.

В молбата си до Висшия съдебен съвет несебърският районен съдия Пламен Найденов отбелязва: „ Независимо че не съм ползвал външна подкрепа за избора, като и не съм допускал, че някой от хората ,с които съм разговарял, е контактувал по начин, будещ съмнение, след разкриване на обстоятелствата по този случай, мой морален ангажимент е да подам оставка като административен ръководител".

На заседание утре предстои ВСС да гласува оставките на тримата и на Иван Димов, който е член на съвета и поиска освобождаването от поста си на 27 октомври.