Тренинги срещу детската агресията се провеждат в Силистра
Тренинги срещу детската агресията се провеждат в Силистра / netinfo

В Силистра започна изследване на нагласите на децата да общуват помежду си. Инициативата е включена в специално разработена общинска програма за превенция на агресията и насилието при подрастващите.

В три силистренски училища вече са проведени тренинги с деца от началния курс, съобщи секретарят на местната Комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Чрез рисунки и интервюта психологът към разкрития през миналата година в града консултативен център е установил, че предпоставка за насилие сред голяма част от децата е агресивно поведение в семейството. 57 на сто от малчуганите са споделили също, че обичат да гледат филми с насилие, 46 на сто постоянно се чувстват виновни, а 26 на сто разказват, че се е случвало да измъчват животни.

За преодоляване и предпазване на децата от агресия е разработена общинска програма. Предвидени са консултации, групови терапии „за подкрепа”, както и създаване на клуб „Живот без насилие и агресия” за реинтеграция на деца от рискови групи. Основен модул в програмата е отреден на работа с родители.