Тренчев: Отново ще има преговори
Тренчев: Отново ще има преговори / снимка: Sofia Photo Agency
Няколко десетки милиона лева от икономии в просветното министерство и от централния бюджет ще бъдат разпределени до края на годината за образованието. С такова впечатление каза, че е останал заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров. Синдикатите, просветният министър Даниел Вълчев и финансовият Пламен Орешарски се срещнаха тази сутрин с президента Георги Първанов. Срещата продължи повече от два часа и половина. Учителската стачка продължава.

Пак по думите на Пламен Димитров според просветното министерство тези средства могат да бъдат разпределени еднократно, но синдикатите настояват те да бъдат включени в базата за заплатите.

Лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев излезе от срещата с президента скептично настроен: „Не можем да кажем, че сме придвижили нещата далеч от мъртвата точка, до която бяха стигнали, но все пак в присъствието на президента двете страни проведоха разговор в един уважителен тон. Президентът ни призова да направим максималното като разчети и аргументи и да седнем на масата на преговорите, за да можем да се поздравим с някакво споразумение”.

Вицепремиерът Даниел Вълчев не каза нищо след края на срещата, а финансовият министър Пламен Орешарски беше лаконичен: „Нямам коментар”.