Тренчев: Идеята за национална гвардия да се деполитизира
Тренчев: Идеята за национална гвардия да се деполитизира / снимка: Sofia Photo Agency
Идеята за национална гвардия трябва да се деполитизира и Народното събрание да измисли универсална формула как обществото да се справи с негативните явления. Това каза лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев по време на обществен дебат, организиран от Българския национален съюз (БНС). Темата на дебата беше "Създаването и облика на гражданска национална гвардия".

Подобна идея за създаване на доброволни отряди от граждани, които да се противопоставят на дребната престъпност и по-късно те да прераснат в национална гвардия, стои отпреди три години, каза още д-р Тренчев. По думите му тогава дори е имало проектозакон, изготвен от екип на тогавашния министър Георги Петканов, в който такива идеи са били вписани, но тези текстове на закона по-късно не са били обект на обсъждане в НС. Идеята за гражданска национална гвардия е представена негативно в обществото, допълни още д-р Тренчев.

Категорично против сме създаването на подобна гвардия, каза пред журналисти Илия Илиев, лидер на партия "Дром". Според него това би довело до поява на подобни, но анти-организации. „Етническото напрежение е факт, но нямам представа кой го създава”, допълни Илиев. Държавата не може да се справи с интеграцията на ромите в обществото, допълни той. Създаването на гражданска национална гвардия би довело до увеличаване на етническото напрежение, според Илиев. Идеята, заявена наскоро, за създаване на гвардия беше следствие от конфликтите в столичния квартал "Красна поляна", а сега Боян Расате твърди, че гвардията ще помага на МВР и „Гражданска защита”, каза още Илиев.

Трябва да се регламентира подобна гвардия, да се изясни кой ще членува в нея, кой и на какъв принцип ще подбира членовете в нея, кой ще обучава членовете на гвардията, на какво ще ги обучава и т.н., каза по време на дебата Теодор Димитров от Българския болярски съвет. И в момента два закона позволяват формирането на доброволни отряди към общините и в страната ни има пет такива организации, уточни той.

Гражданската национална гвардия не създава етническо или религиозно напрежение, каза Боян Расате, лидер на БНС. Задачата на гвардията е да патрулира там, където МВР не смогва – училища, градски транспорт, нощни заведения, обясни Расате.