Торнадо остави 200 семейства без покрив в Завет
Торнадо остави 200 семейства без покрив в Завет / cнимкa: Дарик - Разград
Торнадо отнесе покриви, събори стени и изкорени дървета в община Завет, Разградска област и в русенски села.

Над 200 семейства в три населени места в Разградско и 100 къщи в русенското село Сеново са останали без покрив, на много места няма и ток. Мъж от Сеново е пострадал и е настанен в русенската болница, съобщи за Дарик заместник областният управител на Русе Баки Солак.

Малко преди 18,00 часа снощи торнадо премина през община Завет. Дойде откъм Цар Калоян – обясняват местни и продължи към Исперих. И в двете съседни общини има щети, най-големи са в Завет, където е обявено бедствено положение. Отнесени са покривите на над 200 къщи в селата Завет, Острово и Сушево.

Ураганният вятър в Русенско снощи е нанесъл най много щети в село Сеново. Съборени са сгради, електрически стълбове и керемиди от покривите на половината от къщите в селото. Съборен е мост в село Босилковци, съобщи още зам.областният управител Баки Солак. Една къща е наводнена в село Пейчиново.

Съборени са покриви и на обществени сгради – детска градина, младежки дом, в домашен социален патронаж е паднала стена. Изкоренени от силния вятър дървета са препречили междуселските пътища. В момента се извършва оглед на щетите в Завет.

До края на деня ще бъде пуснат токът в засегнатите населени места в Русенска област. На пострадалите в Русенско ще бъдат отпуснати строителни материали за възстановяване на щетите, въпреки че нито една от къщите не е застрахована, каза Баки Солак.

Пътищата в Русенска и Разградска области са разчистени от падналите дървета и са отворени за движение.