Топъл ноември прогнозират синоптиците
Топъл ноември прогнозират синоптиците / netinfo

Времето през ноември ще остане топло. Максималните температури през ноември ще бъдат между 17 и 22 градуса, а минималните - между минус 2 и минус 7 градуса, сочи прогноза на Института по метрология и хидрология при БАН.

През първите десет дни на месеца времето над страната ще бъде променливо. Увеличение на облачността ще има главно около средата на периода. Тогава се очакват валежи във високите полета и планините предимно от сняг, след което температурите ще станат относително по-ниски.

През второто десетдневие времето също ще бъде променливо, с по-значителна облачност отново около средата на периода. Тогава има вероятност за валежи и температурите сравнително ще се понижат.

През последното десетдневие времето ще бъде относително студено в началото и края на периода, като възможни валежи се очакват и в края на месеца.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата за ноември, която за равнините е между 40 и 70 л/кв. м, а за планинските и южните райони е от 70 до 80 л/кв. м.

Средната месечна температура ще бъде около нормата за месеца, която за Северна България и Тракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета - между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - между 8 и 10 градуса, а за планинските райони от минус 4 до 1 градуса.

Общото понижение на средноденонощните температури в страната за последния месец на есенния сезон ще е от 3 до 5 градуса.