/ Facebook/ Политическа партия ГЕРБ
Томислав Дончев и Даниел Митов са новите зам.-председатели на ГЕРБ. Те заемат местата на столичния кмет Йорданка Фандъкова и кмета на Бургас Димитър Николов.Това бе гласувано на Националното събрание на партията, което се провежда онлайн.

Мотивите за освобождаването им като зам.-председатели на ГЕРБ е да имат повече време за градовете си и да помагат на партията. Това обясни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Те остават от най-уважаваните, не е свалено доверието от тях. Обичаме ги, уважаваме ги, но партийната работа изисква да присъстваш на събрания, да слушаш хората, а това е време, а като кмет близо пет години знам какво е да имаш и партийни ангажименти", подчерта Борисов.

Предстоят 2 тежки месеца. Много пари са изправени срещу нас – парите на олигархията”, заяви Борисов. „Направих недопустими грешки”, призна той.

По думите му с избора на Томислав Дончев и Даниел Митов за зам.-председатели, партията ясно заема посока в център-дясно и дава знак към какво се стреми, на кои хора и държави "искаме да приличаме".

 Политиката е изкуството да живеем заедно и да постигаме успехи; да се балансира между интересите на различни групи. Политиката не е крясъци. Оттук нататък задачата на ГЕРБ е да бъдем по-добри от себе си", каза Томислав Дончев в изказването си пред делегатите.

"Винаги съм принадлежал на българската десница. Приказките, че няма „ляво” и „дясно”, може да ги забравим. Това го казват хора, които нищо не разбират от политика. Истината е, че в момента, в който трябва да направиш политически избор, правиш стъпка. ГЕРБ и България трябва да има ясна позиция и принципи”, каза Даниел Митов.

Той коментира вчерашната среща на държавите от формат B9 в Букурещ. 

„На нея е участвал Румен Радев. Искам да стане ясно, че българският президент не само е скрил декларацията, а се опитва да играе мошеническа игра на „тука има, тука няма” с геополитическата позиция на страната ни”, заяви още Митов.

Той добави, че президентът Румен Радев е подписал декларация, осъждаща руски действия, саботажи на територията на страни на НАТО, но е скрил това от българските граждани. Какво започва да се случва в България, накъде тръгваме, попита Даниел Митов.

Борисов: Целта на политическото състезание е да управляваш, а не да свалиш някого

Нищо странно, двуличието е в основата на тези хора, те се опитват нещо, което не могат - едновременно флирт с Русия, в същото време, когато президентът Байдън говори на тази среща, не можеш да вдигнеш юмрук и да кажеш, че си против, коментира в отговор Борисов.

На форума Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев бяха освободени като членове на Изпълнителната комисия. Новите членове са Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Иван Тотев, Деница Сачева, Тодор Кръстев, Илтер Садъков, Вежди Рашидов, Костадин Ангелов.

От Контролната комисия бяха освободени Десислава Танева, Александър Ненков, Емил Радев, Ирена Соколова, Андрей Новаков и Даниела Савеклиева, а новите членове са Михаела Крумова, Александър Иванов, Бранимир Георгиев, Любомир Перчинков, Галя Желязкова, Полин Гълъбова.

На партийния форум бяха приети и промени в устава на партията. Така бе увеличена числеността на Изпълнителната комисия - от осем на дванадесет членове. Друга промяна е назначаване на регионални отговорници за по-добра координация между териториалните органи на партията, следваща промяна е възможност заседанията на териториалните органи да се провеждат чрез интернет връзка.