Томислав Дончев
Томислав Дончев / БГНЕС
Вицепремиерът Томислав Дончев, който днес бе изслушан в парламента, изрази своето мнение за машинното гласуване.
 
"Освен да гарантираме, че машината отчита като резултат това, което гражданинът е въвел в нея, изключително сериозен е въпросът дали машината не предава някъде данни".
 
Според него България трябва да реши какво иска. "Когато сме сигурни, че решението, финалното, последното е да бъдем единствената европейска държава, която ще гласува само на машини, трябва да ги купим или даже по-добре да ги произведем. Понеже в Изборния кодекс в годините назад непрекъснато има динамика", допълни Дончев, цитиран от агенция „Фокус“.
 
На въпрос дали ще могат да бъдат осигурени 6000 машини за местните избори, той поясни, че много компании с удоволствие срещу заплащане ще предоставят услугата.
 
"Съвсем друг въпрос е, че това упражнение за местния вот би било доста по-скъпо, не само предвид удвоения брой на машините. Напомням ви, че местните избори са най-сложните избори. Кмет, общински съветници, районен кмет, плюс селски кметове, плюс преференции. Включително необходимостта машините да се препрограмират между двата тура", допълни още Дончев.
 
На въпрос дали ГЕРБ готви изменения в Изборния кодекс за машинното гласуване, той поясни, че в Министерски съвет няма такъв проект.

емата се дискутира, доколкото най-малкото сте присъствали на изслушването на ЦИК в Правна комисия. Те твърдят, че с тези записи в Изборния кодекс с 6000 машини, в местния вот ще има трудности", обясни вицепремиерът.
 
Кой е провален или успешен политик го решават хората на избори, както го направиха, каза Дончев пред журналистите в Народното събрание във връзка с твърдението на БСП, че Бойко Борисов е провален политик. Той определи разграничаването на БСП от Сергей Станишев като следизборна абстиненция. Във връзка с предстоящия конгрес на ГЕРБ в неделя, Дончев обясни, че ще има промени в Устава.
 
амаляването на заместник-председателите на двама, както и това, което беше анонсирано преди няколко седмици създаването на комисия по етика, която ще следи не само за вътрешнопартийната дисциплина, а всеки член, особено този, който е на ръководна позиция да има поведение в рамките на обществените очаквания и съответстващо на целите и ценностите на самата партия", допълни още Дончев.
 
По думите му помощният орган при нужда ще прави проверки, ще изслушва и ще предлага наказания.
 
В отговор на въпрос дали Цветан Цветанов липсва в ГЕРБ, той отбеляза, че организацията в ГЕРБ е на ниво. "Липсата е емоционална категория, всеки трябва да отговаря за себе си", добави още той.
 
На въпрос дали той ще поеме функциите на председател на предизборния щаб, Дончев посочи, че това няма как да стане, защото не е съвместимо с поста му на заместник-министър председател.
Агенция Фокус