„Има много строен и тежък ред, по който се случва подслушването със специални разузнавателни средства. Първо трябва да има доказателства, че се води разследване. Че човекът, който бива подслушван, е заподозрян в тежко престъпление”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA Тома Биков от ГЕРБ по повод скандала с подслушванията на политици.

Николай Хаджигенов твърди, че подслушваните политици са 82-ма (ВИДЕО)

„Ако някой от тях е бил засечен в разговор с оперативно интересни лица, а именно заподозрени за тежки престъпления хора, може и да има такива разработки. Но да бъдат подслушвани целенасочено политици – има си разследвания, за които мисля, че за нито един политик не може да бъде доведена тази процедура, която минава първо през съд, а после през Бюрото за контрол на СРС-та”, категоричен е той.

По думите му министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и премиерът Стефан Янев трябва да излязат с доказателства за твърденията си за подслушване на политици. 

Радев подписа указа за смяната на шефа на ДАНС

„Важните твърдения са техните. Всичко друго са спекулации. Г-н Рашков и г-н Янев са хора, които заемат едни публични позиции, и то много сериозни. Те трябва да излязат и да предоставят доказателства, но те вече няколко дни си мълчат, след като си позволиха да хвърлят тези обвинения срещу службите”, подчерта Биков.

По повод уволнението на шефа на ДАНС той коментира, че единственият мотив, който е чул за това е „уронване на престижа”.

„Това означава, че не е намерен нито един друг повод, за уволнението на този човек. Уронване на престижа е всичко. Това е в тяхната представа. Дори Стефан Янев каза „Създал е усещане за политизиране”. Заради създаване на усещане ние уволняване директора на контраразузнаването, няколко седмици, след като е получил висока оценка от НАТО”, заяви Тома Биков.
 
NOVA