Токът поскъпва с 14-18% от 1 юли
Токът поскъпва с 14-18% от 1 юли / netinfo

Между 14 и 18 % ще поскъпне токът за бита от 1 юли. Това е крайното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, което председателят й Константин Шушулов обяви по време на обществено обсъждане на новите цените на тока и парното. Той съобщи още, че има вероятност тримесечното отчитане на тока да бъде отменено.

Софиянци, както и абонатите на ток в Западна България ще плащат 16,01 процента по-скъп ток от 1 юли. Толкова е разрешеното увеличение на цената на електроенергията за ЧЕЗ-България, съобщи Шушулов.

За клиентите на EVN токът ще е по-скъп с 14,59 на сто, а за абонатите на Е.ON увеличението ще бъде 17,72 процента.

Синдикатите от „Подкрепа” и КНСБ обвиниха енергийния регулатор, че умишлено надува инфлацията с новите цени и поискаха поне една година токът и парното да не поскъпват. Хората се самоубиват заради тези цени, възкликна Огнян Винарев от Българската стопанска камара и цитира случай, при който възрастна жена скочила от моста „Чавдар” в столицата, като чула за поскъпването на тока в София.

Всички ни атакуват, защото си гледаме работата, категоричен бе председателят на регулатора Константин Шушулов. Той подчерта, че проблемът не е в новите цени на тока и парното, а в ниските доходи, които не са съобразени с инфлацията.

Шушулов съобщи още, че в Комисията има много постъпили сигнали за нереално високи прогнозни сметки от ЧЕЗ-България във връзка с тримесечното отчитане на тока. Издали сме заповед за проверка защо ЧЕЗ не спазват формулата за прогнозните сметки, подчерта Шушулов. Той бе категоричен, че ако тримесечното отчитане не бъде организирано според европейските правила, ще бъде премахнато.