Тодор Коларов подаде оставка, Борисов я прие
Тодор Коларов подаде оставка, Борисов я прие / снимка: БГНЕС, архив

Председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, Тодор Коларов депозира оставката си в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Като мотиви той посочва липсата на реформаторско мнозинство в Комисията и на политическа подкрепа от Народното събрание и от Президента.

„Още утре ще подпиша оставката на Коларов. Не мога да приема човек, назначен от мен за председател на комисия и получил политическото ми доверие, да предизвиква постоянни скандали вътре в комисията и да оправдава невъзможността си да организира работата й с институциите, в това число с парламента и с президентството”, заяви премиерът Борисов, цитиран от пресслужбата.

Оставката ще бъде подписана утре след изтичане на двудневния отпуск на министър-председателя.

От Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД) засега не коментират оставката на председателя й Тодор Коларов.

Няма основания да се твърди, че липсва политическа подкрепа от страна на Народното събрание и президента. Това каза министърът на правосъдието Диана Ковачева във връзка с оставката на Тодор Коларов като председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

В последните няколко месеца всички институции се обединиха около една много важна за България цел - изработването на проект на Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна или друга незаконна дейност. И Народното събрание, и останалите институции със своите становища се включиха в процеса на изработването на един добър и добре работещ закон, каза министърът на правосъдието, цитирана от агенция „Фокус".

По думите на Диана Ковачева - обсъжданията в парламента продължават и това означава, че не липсва внимание, интерес и ангажимент от страна на институциите, включително и от страна на президента.

Тодор Коларов беше назначен на поста със заповед от 20 април 2011 г. Преди това премиерът Борисов освободи Стоян Кушлев като председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Причината за решението стана извършена от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка и установена несъвместимост за заемане на длъжността, поради участие на Кушлев в управителни органи на неправителствени организации.

Коларов е с дългогодишен юридически стаж, преподавател е във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. Има магистърска степен по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, докторска степен от Пловдивския университет „Пайсий Хилендарски” и обучения в Джорджтаунския университет, Вашингтон, САЩ и в Кингс Колидж, Лондон. Бил е юридически анализатор в Световната банка.