Тежко насилие между малолетни излиза наяве след половин година
Тежко насилие между малолетни излиза наяве след половин година / netinfo

Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Пазарджик не е информирала половин година Комисията за закрила на детето и не е потърсила нито една неправителствена организация за съдействие по случай на детско насилие от края на месец март. Това стана ясно, след като секретарят на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Пазарджик, Станислав Табаков оповести подробности по случая.

Случаят е от 30 март, когато три момичета на по 13 години жестоко се гаврят с тяхна съученичка в дома на едно от тях. Потърпевшата е била принуждавана да уринира върху плюшено зайче, а след това насилвана да дефилира гола пред останалите. Всичко това е била заснемано с камерата на мобилен телефон и показвано на момчетата от класа.

Сигналът в прокуратурата е подаден от майката на насиленото момиче и по случая е извършена проверка, съобщи за Дарик радио окръжният прокурор Иван Даскалов. Преписката е приключена с отказ за образуване на досъдебно производство, тъй като извършителите не носят наказателна отговорност заради непълнолетие и изпратена за налагани на наказания от Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. От там се е взело решение психолози от неправителствени организации да започнат работа с малолетните насилнички. До момента не е потърсена такава помощ нито от фондация “Ига”, където е трябвало да бъдат изпратени проявилите се, съобщи секретарят на Социалния отдел Валентина Гешева. До сега не е подадена и информация в Отдел” Закрила на детето”, по думите на Директорката на отдела Димитрина Церова. От Детска педагогическа стая към Полицията отказаха коментар по случая.

Секретарят на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Станислав Табаков днес не бе открит на нито един телефон, а председателят на комисията и заместник кмет, Виолета Гиндева също отказа да коментира с мотив за заетост.