Тенорът Георги Петров: Не съм обиден от думите на Рашидов
Тенорът Георги Петров: Не съм обиден от думите на Рашидов / снимки: ThinkStock/Getty Images
Тенорът Георги Петров: Не съм обиден от думите на Рашидов
79321
Тенорът Георги Петров: Не съм обиден от думите на Рашидов
  • Тенорът Георги Петров: Не съм обиден от думите на Рашидов

Демагогията около това - дали хористите на „Йоан Кукузел" е трябвало да получат хонорар за концерта си в Париж, е започнала да превръща темата в битов проблем. Това заяви в интервю за Дарик тенорът Георги Петров, който напусна хора в знак на протест.

Рашидов за уволнения тенор: Ще му дадем 100 лв., да се успокои

По повод изказването на министър Вежди Рашидов, че е готов да му даде 50 лв. от собствения си джоб, за да спре да говори, тенорът заяви, че не се чувства обиден и не иска да влиза в диалог с министъра.

"Културният министър говори сам за себе си чрез думите си. Няма какво да коментирам, аз нямам проблем с културния министър. Рашидов след като говори такива неща, трябва да поеме съответно и отговорността върху думите си. Когато един човек говори, той трябва да прецени как ще бъде посрещнат и осмислен".

Тенорът подчерта, че не е обиден от изказването на министър Рашидов: "Всеки човек в тази държава, и културният министър, който ме подценява като някакъв жалък хорист, всеки човек има право на мнение и аз нямам проблем, защо да се обиждам? Не искам да влизам в диалог с такива хора, защото първо, не ги познавам, второ, не съм гласувал за тях и трето, моят въпрос е принципен, а не личен към министъра. Аз имам принципен въпрос, който е отнесен към институция, която би трябвало да защитава правата на своите дейци - хора, които работят в сферата на културата".

Георги Петров посочи, че може да е на най-ниския пост - клисарския, в тази култура, но има право на мнение: "Защото съм свободен човек и съм гражданин на България, която демонстрира демократични възгледи, а не социалистически възгледи, доколко знам, но на този етап аз се сблъсквам със социалистическо мислене и демагогия. Свеждането на моите думи до битийни проблематики и лични взаимоотношения е проблем на хората, които го правят това нещо. Нито търся конфликт с министър Рашидов, нито нищо.

Петров добави, че чувства солидарност от страна на негови колеги: "Много хора ми се обаждат и ме поздравяват. Хората, които са разбрали същността на моето говорене и на поставените от мен въпроси ме подкрепят. Хората, които искат да сведат нещата до тяхното битийно ниво и до това да следваме нагонното разбиране на нещата, а не да потърсим мисловния процес - съответно те не ме разбират, но аз не ги виня. Нямам обвинение към никого".

Тенорът подчерта, че не очаква по-остра реакция от интелектуалната общност срещу поведението на министър Вежди Рашидов: "Хората са обвързани от битие и те търсят начин дори и по този минимален начин, който им се дава от Министерството на културата, да продължават това, което правят и това, което ги вълнува. Тук имаме много сериозно обвързване - ако хората влязат в един протест, затова аз говоря за демагогия, защото в крайна сметка ние сме изправени пред неподправена форма на демагогия".

Георги Петров заяви категорично, че няма никакви лични вражди нито с министър Рашидов, нито с когото и да било.