Температурни рекорди в Северна България
Температурни рекорди в Северна България / netinfo
Най-топло е днес в Русе. В три следобед температурата в крайдунавския град е била 41 градуса.

Четири града в Северна България подобриха температурните рекорди, измерени през последните 100 години. До края на деня се очакват рекордни температури от всички синоптични станции в Дунавската равнина, каза дежурният синоптик на Националния институт по метеорология и хидрология в Плевен Найда Николова.

40 градуса са измерени към 15 часа в Ловеч. Най-високата температура на този ден е била регистрирана там през 1965г. - 32,2 градуса.

Във Враца термометрите в 15 часа са показвали 38 градуса, което е с 3.5 градус над рекордните 34.5, измерени през 1939 година. 40 градуса са отчетени във Велико Търново днес. Най-високата температура до момента в болярския град е била регистрирана през 1996 г.- 35,6 градуса.

Абсолютният максимум за 26 юни в Плевен е 38 градуса, измерен през 1982 г., но синоптиците са категорични, че до края на деня Плевен, както и останалите градове в Дунавската равнина, ще преминат досегашните максимални стойности.

В Плевен в 15 часа термометърът е показвал 40 градуса. Нов температурен рекорд бе отбелязан днес и в Шумен. Това съобщиха от Хидрометеорологичната обсерватория. Термометрите в града показват 39 градуса. Най-високата температура на тази дата е била измерена през 1939 година, когато термометрите са отчели 35, 5 градуса. До края на деня се очаква температурата да достигне до 39 градуса.

40 градуса стигнаха температурите и във Видин и Хасково.

Най-високата температура във Видин на днешната дата е измерена на 26 юни 1957 година, когато са регистрирани 37 градуса.

Очаква се до края на деня още да се покачи градуса на термометъра във Видин, тъй като следобед задуха югозападен вятър, който ще повиши още температурата на въздуха.

В Хасково досегашният абсолютен рекорд е бил 37 градуса, измерени на тази дата през 1996 г.

В 15 часа измерената температура в Добрич е била 38,4 градуса, съобщават от местната метеорологична станция. Най-високата температура, отчетена на днешния ден вграда е била през 1911 година, когато са били измерени 33,4 градуса.

До ранните часове на следобеда в спешното приемно отделение на добричката болница не са били приемани пациенти с топлинен удар, заяви за Дарик шефът на отделението д-р Георги Димитров. По-чести са били оплакванията на болни с хронични заболявания, обострени от високите температури.

В Силистра днес температурата премина абсолютния максимум за последните 70 години.

38 градуса на сянка отчетоха в 15 часа термометрите на метеостанцията в дунавския град. Температурният рекорд досега беше 37.7 градуса, измерени на 25 юни през 1957 година.

С два градуса по-топло е било в Гравинишката община в 15 часа - там живакът е достигнал 40.5, съобщи метеороложката Нуца Манолова. В "Бърза помощ" е пълно с хора, пострадали от жегата, съобщи дежурната лекарка.

Очаква се температурите да се покачат още, а за утре прогнозите са за 41 градуса.


Високите температури, обхванали почти целия Балкански полуостров, са в резултат от навлизането на горещ въздух от Северна Африка. Най-топло днес на Балканите е в Гърция, Македония, България и Румъния, каза Иван Цоневски, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН /НИМХ-БАН/.


По думите му и утре ще има температури от 40 градуса в отделни места на Южна България, но ще започне и да прониква по-хладен въздух от северозапад.

Понижението на температурите ще се почувства от четвъртък, когато се очаква максималните температури в страната да са между 28 и 33 градуса.


Тези температури се очаква да се задържат до края на седмицата, каза Цоневски. Според синоптика в началото на следващата седмица пак ще стане горещо, но максималните температури ще бъдат между 31 и 36 градуса.



Вижте прогнозата за времето