Температурите през май ще достигнат 31 градуса
Температурите през май ще достигнат 31 градуса / netinfo
Най-високите температури през май ще бъдат между 26 и 31 градуса, а най-ниските – между 6 и 11 градуса. Това съобщи ст.н.с. Латин Латинов, метеоролог в НИХМ-БАН, представяйки прогнозата на времето за май.

Средната месечна температура се очаква да бъде близка до нормалната, която за равнините е между 16 и 18 градуса, по Черноморието и високите полета - между 14 и 16, а в планините – от 8 до 13 градуса.

Месечната сума на валежите в повечето райони на страната ще бъде по-малка от нормалната, която по Черноморието и долината на река Струма е между 30 и 50 литра на квадратен метър, в останалата равнинна част е между 50 и 70, а за планинските и припланинските райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър. Относително повече валежи се очакват в Западна България.

През първото и второто десетдневие ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността, предимно в часовете след пладне, краткотрайни превалявания, в някои райони придружени с гръмотевични бури, и временно понижение на температурите се очакват около 7 и около 13 май. Максималните температури по-често ще бъдат между 21 и 26 градуса.

През третото десетдневие облачността ще бъде променлива. Най-голяма вероятност за превалявания има през първите дни и в края на десетднивето. Предимно слънчево време се очаква около 26 май. Броят на слънчевите дни през май ще бъде около 10, на облачните дни – около 7, а на дните с валеж – между 5 и 9, прогнозира синоптикът.

Вижте прогнозата за времето