Преди 140 години 230 депутати влизат в остър спор за два месеца в името на новия основен закон, който трябва да предопредели бъдещето на България.

Как се е променял българският герб през годините (ВИДЕО)

Как да изглежда страната, как да се управлява, в какво ще се вярва...И както сега, обсъжданията не минават без сблъсък на позиции, люти емоции, екзалтирани страсти, размяна на обиди, а понякога…на предмети и покани за дуел.

На 16 април 1879 година обаче дискусията завършва с хорово изпълнение „На многая лета“. Съдбата ѝ след тази дата също ще бъде много трънлива - отменяна, редактирана, отричана, но вечно оцеляваща и превърнала се дори във вдъхновение за най-новата ни конституция - тази от 1991 година.

История за Българската конституция (ВИДЕО)

Авторът Благой Цицелков, операторът Росен Илиев и монтажистът Лъчезар Иванчев ще срещнат зрителите с правнука на мъжа, подписал първи Търновската конституция, както и с депутата, съхранил в оригинал подписите на всички депутати от 7-мото ВНС, подкрепили новия основен закон през юли 1991 г., предава NOVA.

Екипът ще надникне и в строго пазените държавни архиви, за да открие в оригинал - Търновската, Сребърната, Димитровската, Живковската и Републиканските Конституции.

Историята на основния закон в държавата ни ще оживее и чрез възстановки, заснети в сградата, където преди 141 години се провежда първото Велико Народно събрание. Актьорите от Великотърновския театър пък ще влязат в ролята на основните депутати от 1879-а година.
nova.bg